štvrtok 20. decembra 2012

Kniholub odporúča: Chrochtík a Kvikalka

Než sa nám tu u Kniholuba podarí osloviť odborníkov na slovo vzatých, aby s nami vyberali tie najlepšie ilustrátorské zrnká, vyberáme zatiaľ tie, ktoré na predvianočných knižných regáloch poriadne zasvietili.
Prvým takým je knižka Chrochtík a Kvikalka. Napísala Ester Stará, ilustrovala Martina Matlovičová.







Chrochtík a Kvikalka / Ester Stará / Martina Matlovičová
Nakladatelství 65. pole/CZ

Príbeh dvoch prasiatok hľadajúcich “blýskavé prasátko”, zažívajúcich rôzne dobrodružstvá a putujúcich vidiekom i mestom sa číta príjemne ľahko. Aj skúsený harcovník, kníhkupec pán Mrkvička, na svojej stránke píše: "Každopádne rozprávka Chrochtík a Kvíkalka je jedna z troch najkrajších kníh pre deti, ktoré som tento rok držal v rukách."  



Čo však z knihy robí výtvor, pri ktorom padnú všetky sánky, sú ilustrácie Martiny Matlovičovej. Ilustrátorka nešetrí humorom, talentom ani fantáziou a príbeh Ester Starej vynáša ešte o pár levelov vyššie. Väčšina ilustrácii sa štedro rozprestiera po celej dvojstrane a vytvára fantazijné farebné svety, v ktorých sa rád stratí každy ilustrátorský labužník.



Doslova sa natíska možnosť čítať knihu na dvakrát – prvý raz text a druhýkrát ilustrácie spolu so všetkými Martininými nápadmi a vtipmi, ktoré vkladá do úst ilustrovaným protagonistom knihy. Komiksové bubliny, dolepované výstrižky, vtipy, detaily a poznámky tejto ilustrátorky určite stoja za samostatné prečítanie. Už dávno sa mi nestalo, že by som v niektorej ilustrovanej knihe blúdila v obrázkoch tak dlho (a tak rada).

P.S.: Skvelá správa je, že grafický dizajnér, ktorý na knihe pracoval, odolal pokušeniu typografiu tzv. "rozihrať" množstvom použítých písiem (v celej knihe je použitý našťastie len jeden font, čo v detských knihách nie je úplne samozrejmosť), rôznych veľkostí, a farieb. Striedmosť sa oplatila a typografia ilustráciám Martiny Matlovičovej zbytočne nekonkuruje.





Foto © Asociácia ilustrátorov, o.z.

2 komentáre:

  1. Díky moc za doporučení, už je zabalená ve vánočním papíře.
    Byla ale fuška ji sehnat pár dní před Vánoci. V našem městě to byl jediný výtisk.

    A je naprosto skvělá, se těším na společné čtení se synem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tešíme sa, že sme dopomohli k takému parádnemu darčeku :)
    Pekné Vianoce!

    OdpovedaťOdstrániť